Tuesday, August 22, 2017

DAMAILAH KAU DISANA

Hujung tahun lepas, seorang kawan lama kak Z PM di Facebook bertanyakan tentang Vivix. Kak Z tanya, untuk siapa?

Katanya untuk diri sendiri. Nak tambah tenaga sebab dia mengajar di kawasan pedalaman. Kena uruskan anak seorang diri disebabkan PJJ dengan suaminya.

Beliau beli Vivix dan terus jadi ahli. Lama juga proses nak dapatkan maklumat untuk kak z daftarkan keahliannya walaupun beliau dah buat bayaran. Whatsapp pun reply dalam jarak masa yang agak lama.

Menurutnya, dia jarang tengok hp sebab sibuk dengan anak. Takpelah, kak Z pun tak kisah cuma bimbang tak daftar-daftar lagi sebab beliau dah bayar.

Lepas pendaftaran ahli dah selesai, kerap juga kak Z whatsapp untuk follow up tapi jarang dibalas. Mungkin sibuk agaknya.

Sampai lah Ramadhan baru ni, kak Z dapat berita beliau sedang bertarung nyawa melawan penyakit kanser payudara.

Allahu, tergamam dengar berita tu. Padahal masa berjumpa kali terakhir (selepas beberapa tahun tak jumpa), takde langsung beliau ceritakan penyakitnya. Memang beliau nampak penat masa tu, kak Z ingatkan sebab on the plane malam sebelum tu.

Sehari selepas berita keadaan kritikal, beliau menghembuskan nafas terakhir pada bulan yang mulia. Allah lebih menyayangimu. Inalillahiwainnaillahirojiun.

Terasa terkilan juga sebab tak sempat nak berbual mesra sebab whatsapp tak dibalas. Sedih juga sebab tak tau penyakitnya. Mungkin sengaja dirahsiakan. Wallahualam.

Allahyarhamah memang seorang kawan yang lemah lembut, baik dan liat semangat walaupun kecil je orangnya. Semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat dan ditempatkan dalam golongan hamba-hamba Allah yang beriman dan diredhai-Nya. Damailah kau di sana.

Al-fatihah.

#gempakbintang
#fantastic4
Share:

TIPS BANYAKKAN SUSU IBU

Tips Banyakkan SUSU IBU

1. Minum air masak at 2-3 L setiap hari

2. Tetapkan jadual mengepam jika ibu bekerja

3. Direct feeding mengikut kehendak bayi dan sekerap yang boleh

4. Amalkan pemakanan yang sihat & jangan skip makan

5. 1-2 gelas ESP setiap hari membantu merangsang kelenjar susu

6. SET MENYUSU SHAKLEE - (ESP, Alfafa Complex, Sustained Release Vita C Plus, Omega Guard, Ostematrix) juga boleh membantu anda lebih tenang, sihat dan bersemangat untuk meneruskan misi penyusuan anda. Baik untuk ibu, baik untuk anak.

AWAS : Pengambilan suplimen tidak akan membantu jika anda MALAS mengepam atau direct feeding secara kerap.

#gempakbintang
#fantastic4
Share:

RESEPI DAGING KORBAN

Minggu depan raya haji kan?Ada yang buat ibadah korban ke? Bestnya lahai kan.

Biasa daging korban tu u ols masak apa? Masak sup pun sedap juga kan? Gulai ke.

Sambil-sambil tu nak share resepi mudah daging korban.

DAGING REBUS CICAH AIR ASAM

Rebus Daging sampai empuk. (Pakai periuk noxxa dalam 15 minit HP)

Hiris daging yang dah rebus nipis-nipis.

Air asam jawa yang dah ditapis, letak bawang yang dah dihiris, cili api(wajib), gula sikit, garam sikit.

Dah siap. Cicah je lah daging rebus tu dengan air asam. Makan dengan nasi panas. Mesti sodap. Sihat berkhasiat lagi.

Selamat Hari Raya Korban Kawan-kawan.

#gempakbintang
#fantastic4
Share:

KENAPA MASIH SETIA DENGAN SHAKLEE?

Kenapa kak Z masih setia dengan Shaklee walaupun dah 4 tahun bersama? Tak jemu ke?

Meh revise balik KENAPA?

1. UNTUNG RUNCIT
✔  Ahli beli harga ahli
 ✔Jualan harga runcit
✔  Untung runcit sehingga 20% mengikut produk

2. BONUS
✔ Bonus bulanan masuk akaun setiap 15 hb tanpa fail.
✔ Jumlah bonus bergantung pada jualan kumpulan dan jualan sendiri

3. FREE VVIP TRIP melancong fully sponsored local dan international bagi yang memenuhi syarat kelayakan.

✔ free ticket, free makan, free hotel, free transport, layanan VIP exclusive
✔ berpeluang bawa pasangan, anak anak atau ibu bapa
✔ hanya bawa baju, bawa badan, bawa senyuman utk bergambar.

4. Peluang untuk mendapat bonus kereta
jika memenuhi syarat kelayakan car bonus program. Boleh beli apa saja kereta idaman

5. Marketing guna media sosial. blog, Facebook, Instagram dan Whatsapp
Mudah sebab tidak perlu keluar rumah untuk buat sales.

Konsep dropship. Ada order dari customer kita oder saja dengan Shaklee Online. Mudah kan.

6. Leader akan ajar buat marketing
kita perlu buat apa yang dah diajar.
Siapa rajin ikut apa yang mentor ajar, sales dan group akan berkembang dengan jayanya

7. Yuran keahlian hanya RM79.50 untuk setahun, renewal tahunan tahun hadapan RM30

Dah tau kenapa, sebab tu masih sini. Jom kita berbiz Shaklee!

#gempakbintang
#fantastic4

ZURA
0136014583
Share:

Sunday, August 20, 2017

JUAL BENDA YANG KITA GUNA BARU BEST

Kak Z dah jadi pengedar sah Shaklee sejak tahun 2013 lagi. Banyak ilmu bisnes yang kak Z belajar daripada mentor-mentor. Alhamdulillah, terima kasih atas ilmu-ilmunya. Memang membantu sangat bisnes kak Z.

Kak Z masih setia sebagai pengedar sah Shaklee sampai sekarang ni. Jadi cari lah kak Z kalau nak order produk Shaklee ye.

Kak Z juga baru je jadi agen sabun Rose dan sabun Champaca ni. Walaupun jadi agen sabun ni tak sama sistem dengan biz Shaklee, kak Z tetap seronok nak share kebaikannya sebab kak Z juga pengguna yang berpuas hati. Nanti kak Z share ye.

Kak Z agen sabun Rose & Champaca Kuala Pilah. Boleh COD kawasan Kuala Pilah, Bahau dan Senawang. Pos-pos takde ๐Ÿ˜. Tapi kak Z boleh tolong carikan agen kawasan anda.

Produk Shaklee pun boleh COD kawasan yang sama dan postage ke seluruh Malaysia.

Eh, nak tau lebih lanjut, whatsapp je la ye. 0136014583.

#gempakbintang
#fantastic4
Share:

TIPS ELAKKAN OSTEOPOROSIS

Pernahkah kawan-kawan rasa sakit ketika hendak duduk, berdiri, batuk atau mungkin ketika memeluk seseorang?

Jika jawapannya ya, anda perlu lebih berhati-hati kerana mungkin anda salah seorang daripada lebih sejuta rakyat Malaysia yang menderita osteoporosis.

Osteoporosis atau poros tulang adalah sejenis penyakit metabolik di mana tulang mengalami kerapuhan sedikit demi sedikit lalu mengundang kepada risiko retak terutama di bahagian pinggul, tulang belakang dan lengan.

Tulang manusia berterusan melalui proses pembentukan semula. Dua jenis sel terlibat dengan proses ini, osteoblast bertanggungjawab menghasilkan matriks tulang dan pemineralan tulang. Manakala osteoclast untuk menyah tulang.

Jika badan mula menyerap tulang lebih cepat berbanding penghasilan tulang baru, lama kelamaan terdapat penurunan ketumpatan mineral tulang (BMD), lalu osteoporosis berlaku.

Antara rawatan yang biasa digunakan ialah

-ubat antiresoptif, yang mengelakkan tulang daripada retak. Ia mengandungi bisfosfonat (BPs), estrogen analog dan kalsitonin.

-terapi gantian estrogen atau terapi gantian hormon (ERT/ HRT)

-agen pembina tulang untuk membantu osteoporosis teruk. Ia mengandungi hormon paratiriod.

- pakar juga menasihatkan agar liya mengambil suplemen dan ubat khas bagi mengelak masalah ini terutama kepada mereka yang meningkat usia.

Kalsium dan vitamin D adalah bahagian penting dalam terapi osteoporosis dan ia juga mampu mencegah masalah pinggul retak ketika usia tua. Pesakit dinasihatkan mengambil kalsium dan vitamin D di samping BPs untuk mengelakkan risiko hipocalcamea. Nutrisi dan gaya hidup memainkan peranan penting dalam mencegah dan merawat osteoporosis.

sumber : utusan.com.my

Nota kaki : Kak Z makan 4 biji Oztematrix setiap hari bagi mengelakkan osteoporosis. Walaupun mungkun tak dapat elakkan 100peratus tapi sekurang-kurangnya dapat melambatkan prosesnya. Yang penting kita ikhtiar, betul tak?

#gempakbintang
#fantastic4
Share:

Saturday, August 19, 2017

WINDOW SHOPPING ALAM MAYA

oSmartphone ni memang bijak kan. Kalau kita google sesuatu, contohnya kain pasang ke, handbag ke. Takpun kita window shopping kat Lazada barang make up ke.

Tau-tau je dekat FB keluar iklan benda-benda yang kita browse tu. Contoh semalam, kak Z klik iklan kain pasang kat instagran. Wahhh sepanjang hari ni FB asyik keluar iklan kain pasang je. Daripada taknak beli, dah terpaksa beli ๐Ÿ˜‚.

Dah datang mood nak buat baju baru je ni sebab banyak baju dah mengecut๐Ÿ˜…. Mari-mari siapa lagi yang jual kain pasang, kak Z nak cuci mata. Hihihi.
Share:

TIPS KEKAL CERGAS KETIKA BERPANTANG

Tips Kekal Cergas Ketika Berpantang

1. Waktu berpantang, MESTI berbengkung. Lemak kat perut boleh cepat surut. Badan pun rasa lebih tegap.

2. Menyusukan anak selagi boleh. Banyakkan intake air supaya lebih bertenaga dan hilangkan rasa haus.

3. Exercise. Bukan senaman berat-berat. Regangan badan secara ringan pun dah memadai.

4. Banyakkan berehat dan berfikiran positif. Sambil-sambil tu jangan lupa berzikir. Minta pertolongan suami atau ahli keluarga lain sepanjang berpantang.

5. Berpantang betul-betul bagi mengelakkan masalah kesihatan di masa depan. Jangan ambil mudah amalan berpantang.

6. Berurut dengan yang pakar. Badan rasa lebih ringan lepas berurut. Maklumlah, masa mengandung banyak angin dalam badan.

Masa berpantang adalah masa untuk seorang ibu memulihkan kesihatan diri selepas bertarung nyawa untuk melahirkan. Para suami kena lah faham dan menguruskan isteri dengan sebaiknya.

Kalau tak ada masa, upah je confinement service. Siapkan duit je.

Selamat berpantang untuk kawan-kawan yang baru dan bakal bersalin. Semoga dipermudahkan segala urusan ye.

#gempakbintang
#fantastic4
Share:

Saya Azura

Bonjour & Welcome

Saya ibu kepada 3 orang putera dan seorang puteri. Menyertai Shaklee sejak tahun 2013 dan berada dalam rank Supervisor. Saya bersedia memberikan perkhidmatan terbaik untuk anda..

Follow Azura

Paling diminati

Google+ Followers