Wednesday, December 31, 2014

WELCOME 2015!

Salam akhir tahun semua.. Insya Allah, dengan izin-Nya, kita akan melangkah ke tahun baru 2015 esok, 1 Januari 2015.. Selamat Tahun Baru semua pembaca..

Tahun 2014 menyaksikan pelbagai peristiwa sedih dalam dunia, amnya dan di Malaysia sendiri khasnya. Paling saya ingati adalah kehilangan pesawat Malaysia Airlines, MH 370, MH 17 yang ditembak jatuh, kejadian banjir yang berlaku di hampir semua negeri di Malaysia juga kehilangan pesawat Air Asia Indonesia QZ8501.

Keluarga saya sendiri diuji dengan pemergian Allahyarham abang sulung saya, Mohd Asri Yaakob yang terlibat dengan kemalangan jalan raya. Al-Fatihah..

Pastinya setiap apa yang berlaku ada hikmahnya. Pastinya Allah sedang mengingatkan kita tentang segala kesilapan yang manusia lakukan. Allah Maha Mengetahui. Apa pun, jom kita sama-sama kembali kepada Allah. 

Semoga tahun 2015 menjadi tahun yang cemerlang untuk saya dan anda semua. Semoga 2015 lebih baik dari 2014 dan semoga tahun 2015 kita lebih dekat kepada Pencipta.

Selamat Tahun Baru Pembaca semua!! ❤❤❤

Share:

Wednesday, November 19, 2014

CARA PALING SELAMAT HAPUSKAN JERAWAT

Banyak sangat produk penjagaan wajah di pasaran sampai tak tahu nak pilih yang mana, betul tak? Saya pun selalu juga mengalami dilema dalam hal ni. Kalau nak tau, sejak zaman remaja lagi, biasa lah zaman-zaman nak cantik nak comel. Memang nak mencuba je  kan? Nampak iklan tu, tengok model pun cantik2, ahhh nak cuba lah.. Padahal model tu memang dah semulajadi cantik. Tak pun,
maintanance penjagaan kulit dia pun makan ribu-ribu.
 kulit muka saya dulu-dulu..jerawat besar-besar.. parut everywhere.. T_T

Waktu awal sekolah menengah, kulit saya memang tak dinafikan memang bersih dan licin tanpa sebarang jerawat tau. Tapi disebabkan banyak lambakan iklan tentang kulit halus bla..bla.., saya pun cuba lah, kononnya nak kelihatan lebih cantik. Malangnya, saya dah memilih produk yang tak sesuai dengan kulit saya. Bila satu tak sesuai, cuba produk lain, tak sesuai jugak. Sampai sudah la kulit muka saya dihantui jerawat besar-besar, parut dan kulit kusam di usi muda. nampak lagi tua la kan? Huhuhu.. sodehh hati makkk...

Bila dah meningkat remaja, saya ambil pulak ubat untuk kulit atas nasihat doktor. Memang okey kulit muka tu tapi nak dapatkan tu yang susah sebab waktu belajar di Terengganu, jarang balik rumah.. Klinik tu dekat rumah mak saya (N.Sembilan). Nak beli banyak-banyak sekaligus pun, tak cukup pulak ongkosnya. Lagi pulak, kalau dah lama tak makan ubat tu, kulit problem balik. Lama-lama saya stop makan ubat tu. Tambahan pulak, masa tu saya rasa, tak elok selalu makan ubat. Tak elok untuk badan dalam jangka masa panjang.

So kulit saya terus macam tu. Macam-macam lah produk saya guna nak settlekan masalah saya. Ada produk yang memang tak berkesan langsung kepada saya. Ada yang, muka je putih, tangan dan anggota lain hitam.. hahaha..macam iklan pulak.. Dekat-dekat nak kahwin dulu pun, kulit sama je, kusam tak bermaya. Nasib baik time kawin tu mekap kan. Kalau tak mekap, memang orang ingat laki ai kawindengan orang tua kot.. Hehehehe..Waktu kawin, muka tak banyak jerawat pun. Ada pun satu dua je. Masalahnya, parut, kulit kusam dan gelap lah.

Waktu pregnant pun sama jugak. Jerawat dan parut all over the face. Nak sedapkan hati, saya anggap muka tak berseri tu sebabmengandungkan anak lelaki.. Hahaha..alasan baik punya.. sampai lah saya pregnant kali kedua, saya beli Ostematrix daripada BFFsaya. Saya ada tanya jugak time pregnant, boleh ke ambik Set Cantik? Nak jugak kulit cantik jugak. Cerita punya cerita, saya beli lah Vita E Complex daripada dia. Disebabkan saya pregnant, Vita E Complex ni saya tak boleh consume sebab anti-oksidan tinggi tak sesuai untuk ibu pregnant. So, saya beli untuk buat jadi masker. Selain tu, saya ambik jugak ESP sepanjang hamil tu. Kadang-kadang buat jugak masker ESP + Vita E Complex.. Alhamdulillah, suami pun cakap kulit saya makin cerah sejak ambik ESP dan pakai masker Vita E Complex tu.

Lepas je habis pantang, saya nekad nak cuba Set Cantik Shaklee di samping ambil jugak set Menyusu. So, saya ambik ESP, Vita E Complex, Vita C Plus dan B Complex. Disebabkan saya ambik juga set menyusu, jadi saya ada jadual sendiri untuk cara makan. Hari ni nak fokus Set Cantik je tau..


Secara konsisten, saya makan ESP, Vita E Complex & Vita C Plus.. B Complex jarang makan, hehehe ... Ada masanya, saya buat masker. Kadang-kadang sampai hari-hari saya buat masker. Masker paling kerap saya pakai sebelum tidur adalah masker Vita E+Vita C+Vivix.. haaa... kalau pakai masker ni, memang anak saya pandang pelik je tapi yang bestnya masker ni tak lah berserdak so takde masalah masker masuk dalam mata. Saya pakai sepanjang malam. Besoknya, bangun tidur, cuci muka.

Saya guna pencuci muka Nutriwhite Cleanser. Tau tak saya mula guna sejak Februari 2014? Dan sampai sekarang pencuci muka tu belum habis lagi. Masih tiub yang pertama. Jimat dah duit kat situ. takyah nak beli setiap bulan dah pencuci muka. Okey, sesekali skrub la muka tu lepas bermasker. Saya guna skrub muka daripada Safi Rania Gold.

Memang betul, lepas saya amalkan masker dan makan vitamin SET CANTIK SHAKLEE, saya dapat rasakan perubahan yang sangat ketara pada kulit saya. Kulit saya rasa lebih halus. Jerawat pun dah jarang sangat lah naik kat kulit muka saya. Ada pun, bila tiba hari-hari nak datang bulan tu. Parut jerawat yang dah lama bersarang kat muka saya pun dah semakin pudar dan hilang. Nak hilang terus, mesti lah ambik masa kan. Berapa belas tahun pulak parut tu duduk kat muka saya ni.. Grrrrr...
saya sekarang.. yang penting parut jerawat besar2 kat pipi dah goneeee... weeee...

Apa yang membuatkan saya setia dengan Shaklee dan tak lompat-lompat guna produk lain macam dulu? Off course sebab produk Shaklee adalah semulajadi, selamat dan tanpa  bahan terlarang. Mungkin ada yang sebut, saya cakap macam ni sebab saya jual produk Shaklee kan? Tapi sungguh, memang betul produk Shaklee ni memberikan kesan yang hebat. Tak kisah lah lambat atau cepat (bergantung kepada individu), yang penting ianya selamat dan hanya ada bahan dari sumber semulajadi.

Anda juga punya masalah seperti saya? Mungkin produk Shaklee boleh membantu. Insya Allah.. Cuba dulu, barulah kita tahu kan?

SMS/WHATSAPP 013-6014583 untuk info lanjut. Saya boleh cadangkan produk Shaklee yang sesuai untuk anda. Jangan ragu-ragu dengan banyak soalan yang tak terjawab. Tanya saya terus, okay?

Adios amigoss... daaaaa....


Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

Tuesday, November 18, 2014

SEDEKAH PEMBUKA PINTU REZEKI

Dalam sebuah hadis Nabi SAW bersabda yang bermaksud ;

Setiap sendi manusia perlu bersedekah, setiap hari matahari terbit ada orang mengadili dua orang adalah sedekah. Membantu orang dengan mengangkat barang ke atas binatant tunggangan adalah sedekah. Satu kalimat yang baik adalah sedekah. Setiap langkah untuk mengerjakan solat adalah sedekah dan membuang sesuatu yang berbahaya di jalanan adalah sedekah. 

(riwayat al-Bukhari)

Sedekah ialah pemberian yang dilakukan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT. Amalan ini bukan sahaja dapat memperkukuh ekonomi Islam malah dapat membantu fakir miskin serta mereka yang kurang bernasib baik. Sifat suka bersedekah ini menghindarkan sifat tamak dan lokek dalam kalangan umat Islam. Selain itu, Islam juga menggalakkan umatnya saling membantu di antara satu
sama lain.

Antara kelebihan bersedekah ialah

DI DUNIA
mendapat ganjaran pahala daripada Allah SWT
memperoleh balasan baik
sentiasa disukai oleh manusia kerana menggembirakan hati penerimanya
rezekinya akan bertambah
terhindar daripada mendapat bala bencana

DI AKHIRAT
mendapat naungan daripada panas terik di padang mahsyar
sebagai pelindung daripada panas api neraka

Sedekah membawa banyak pahala terutama di bulan Ramadhan. Tak akan miskin pun kalau kita bersedekah malahan bersedekah menjadikan kita lebih murah rezeki, Insya Allah..

Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima kan? Jom bersedekah kawan-kawan... ^___^
Share:

KENAPA RUNNING MAN FAMOUS?

Running man? Hehehe.. U ols suka tengok RUNNING MAN tak? Saya sukaaaaaa sangat tengok Running Man. Tak de lah fanatik sangat tapi cukup untuk buat saya tertunggu-tunggu depan TV 2 setiap petang Sabtu & Ahad sambil melipat kain baju. Ini lah satu-satunya rancangan TV yang saya tengok secara serius. Cewaaah.. Memang booking lah sebab biasanya anak je yang conquer TV..

Apa yang membuatkan saya tertarik dengan Running Man(RM) ini adalah disebabkan stamina yang ahli-ahli RM ada di samping kecekapan otak mereka merangka strategi untuk menyelesaikan misi. Lagi satu sebab aksi-aksi spontan ahli RM yang kelakar membuatkan kita rasa happy. Hahaha.. Waktu remaja dulu, pernah gilakan drama Korea.. Dah tua-tua sikit macam ni, kita layan Running Man lahh..

Kenapa saya suka Running Man? Secara peribadinya sebab;
misi berlainan dalam setiap episod
konsep rancangan realiti TV yang lain daripada yang lain
lokasi-lokasi pengambaran yang cantik dan menarik
ketangkasan peserta Running Man dan selebriti jemputan menyelesaikan misi
kebijaksaan peserta menyusun strategi
editing scene-scene RM yang superb dan kelakar
Monday Couple - Gary & Ji Hyo.. sweet couple gitewww

Banyak sebabnya kenapa Running Man menjadi satu fenomena di Asia ni. Masing-masing ada sebab kenapa suka tengok Running Man kan??

Agak-agak macam mana lah nak dapatkan stamina yang hebat macam ahli RM tu? Yelah, diorang punya game show ni bukan setempat je. Tapi misi diorang merata tempat, kena lari ke sana sini, driving sana sini, di samping tu kena sentiasa pantas berfikir untuk menyelesaikan tugasan2 yang dah ditetapkan.Peserta faveret saya? Jong Kook,Gary & Ji Hyo.. Eh japp.. rasanya semuanya pun faveret saya lah.. Hahahaha..

Dulu-dulu, sebelum saya mula menonoton RM, saya ingatkan peserta-peserta RM ni muda-muda. Bila dah mula tengok Running Man dan google serba sedikit, barulah saya tau peserta-pesertanya terdiri daripada selebriti Korea yang berumur hampir & 30 tahun ke atas. Peserta paling muda pun 29 tahun, kot? Mana la diorang boleh fit macam tu ye? Rata-rata peserta RM ni stamina bagus, otak pun cerdik. Eh eh kulit pun cantik je tengok memasing.. Beauty with brain, boleh gitu?

Saya percaya selebriti Korea mestilah ada rahsia untuk kekal bertenaga, kulit cantik, otot pejal, memori dan ingatan yang kuat. Mungkin pemakanan yang mereka amalkan ditambah dengan senaman untuk kekal sihat. Dan saya juga yakin, selebriti Korea mestilah ada ambil suplimen jugak kan? Yelah, suplimen ni kan sebagai pelengkap untuk kesihatan yang optimum. Apa jenis suplimennya, saya pun tak pasti lah.

Kita tak perlu pun kena jadi selebriti untuk tampil sihat dan cantik. Tak jadi selebriti pun, kena juga jaga kesihatan dan kecantikan dalaman. Sebab tubuh badan kita ni kan lama nak pakai. Umur 25 tahun, nampak macam 40 tahun. Kenapa? Sebab muda-muda dah sakit-sakit sendi, lutut, pinggang dan sebagainya. Kulit pun nampak kusam dan tak bermaya, nampak jauh lebih tua berbanding usia.

Jadi, kesihatan perlu dijaga seawal usia bayi. Apa yang anak makan hari ini, itu lah hasilnya lagi 20 tahun, 30 tahun, 40 tahun akan datang. Kalau kita sekarang, umur 20 tahun dah macam-macam penyakit, apa lagi 10 20 tahun mendatang? Dari sekarang lah kena jaga apa yang kita makan. Semua kena seimbang. Makanan, senaman dan suplimen akan bekerjasama dengan baik. Tak perlu lah nak makan berjenis-jenis ubat di masa tua nanti. Boleh lah luangkan masa yang berkualiti dengan anak cucu tanpa masalah kesihatan kronik. Nak running running dengan anak setiap petang pun tak da masalah sakit kaki atau keletihan kan?  Insya Allah...

Pesan saya, jangan abaikan pengambilan suplimen tau. Mungkin kita rasa kita tak perlukan suplimen sekarang sebab masih muda lagi. Tapi, kena ingatlah penyakit datang tak kira usia. Suplimen mahal? Tahukah anda yang merawat lebih mahal daripada mencegah tau. Fikir-fikirkan lah, selamat beramal.. Jumpa lagi.. 
Share:

Wednesday, November 12, 2014

KUASA SEBOTOL HERBA

Sebelum ini, ada saya tuliskan tentang HERB-LAX kan? Bagaimana ia berfungsi mengatasi masalah penghadaman seperti tidak lawas. Herb-lax juga membantu mengempiskan perut. Rasa-rasa anda lah, apa yang menyebabkan sebotol Herb-lax yang kecil dan murah tu, berkesan dalam mengatasi masalah ni? Semua customer saya yang pernah order Herb-lax daripada saya, memang akan repeat order. Best sangat untuk perut diorang.

Macam yang saya cakap dalam entry ini, HERB-LAX mengandungi 9 herba yang setiap satunya memberikan fungsi berbeza tapi digabungkan, SUPERB la jawabnya.

9 Herba dan fungsi yang dimaksudkan ialah ;

SENNA LEAVES

  • Merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut
  • Percepatkan proses detoksifikasi
  • Mengurangkan penyerapan lemak

BUCKHORN BARK

  • Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus

LICORICE ROOT

  • Membantu proses detoksifikasi

FENNEL SEEDS

  • Mengeluarkan toksin yang terkumpul
  • Membantu pencernaan
  • Membantu mengatasi masalah sembelit/kembung perut atau usus

ANISE SEEDS

  • Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan

RHUBARB ROOT

  • Herba yang digunakan oleh perubatan Cina sebagai antibiotik

BLUE MALVA FLOWER

  • Membantu proses detoksifikasi 
  • Mengimbangi tekstur kulit

CULVER'S ROOT

  • Membantu masalah lebihan air dalam badan
  • Membantu masalah asma

ALFAFA LEAVES

  • Membersihkan usus, darah dan hati

Hmm.. bukan calang-calang lah HERB-LAX ni.. Walaupun botolnya kecil tapi manfaatnya tersangat lah hebat. 9 Herba tradisional yang bagus untuk kesihatan usus.

Dapatkan HERB-LAX anda sekarang. Bebaskan usus anda dari belenggu. Yeahhh!!


Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

TAK PERLU LAGI LEPAK DALAM TANDAS BERJAM-JAM


Anda ada masalah penghadaman? Sembelit ? Terpaksa duduk dalam tandas sampai berjam-jam tapi 'hasil' tak ada langsung? Memang seksa rasanya kan? Dah lah perut tak selesa, susah pula nak membuang. Arghhhh.. stressss!!

Jangan bimbang. Atasinya dengan HERB-LAX.Apa yang bagus sangat tentang HERB-LAX ni ye?

Herb-lax terdiri daripada kombinasi sains perubatan tradisi dan teknologi barat. Ia mengandungi 9 herba semulajadi : alfafa leaves, senna leaves, anise seed, blue malva flower, buckhorn bark, licorice root, rhubarb root, fennel seed dan culver's root.

Sifatnya menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut, terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

KEBAIKAN HERB-LAX
Pembersihan najis yang tersekat
merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kitamembantu masalah sembelit
mengembalikan proses semulajadi pergerakan usus
mengempiskan perut
membantu mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut.

Masalah sembelit hanya akan menyebabkan kehidupan seharian kita terganggu. Masa untuk keluarga pun akan jadi terhad akibat rasa tak selesa. Boleh menjejaskan emosi juga. Jadi, atasinya segera dengan HERB-LAX. Pengambilan 2 kali seminggu pun dah mencukupi. Dan jangan abaikan pengambilan air secukupnya.

Anda mahu mencuba HERB-LAX? Saya memang syorkan HERB-LAX kepada anda kerana bukan sahaja membantu untuk melawas, tapi juga bagus untuk menurunkan berat badan.

Hanya SMS/WHATSAPP "HERBLAX" ke nombor 013-6014583.

Jangan
Saya akan segera menjawab SMS/WHATSAPP anda. Hubungi saya sekarang, jangan lengah-lengah lagi tau. Salam sayang.


Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

Monday, November 10, 2014

TIPS RINGKAS UNTUK SI MANJA YANG TAK SABAR-SABAR SELAK BAJU MAK UNTUK MENYUSU

Bagi ibu-ibu yang menyusu anak, saat-saat yang paling mengujakan adalah apabila si manja tak sabar-sabar menunggu turn untuk menyusu, apa tah lagi bila seharian tak jumpa ibu sebab bekerja. Tapi itu lah, tak menyempat-nyempat kan? Ibu baru je nak masuk rumah, dia dah standby nak terkam. Hahahaha...
Ada sedikit tips ringkas yang saya mahu kongsikan hari ni. Tips supaya ibu berkerja tak tension apabila diterkam anak yang tak  sabar nak menyusu badan sebaik sahaja balik dari bekerja... Biasa lah,bila balik dari kerja dalam keadaan penat, dengan anak yang memang dah lama menunggu kita nak menyusu, sedikit sebanyak akan menjejaskan emosi ibu kan? Ada masanya lah akan buatkan
kita sedikit tertekan sebab penat.

Kata kuncinya adalah SENTIASA BERSEDIA!!

Macam saya, bekerja sebagai seorang guru yang ada masanya balik lambat, ada masanya balik awal. Dan anak yang kecik tu pulak kalau saya balik je rumah, memang dia terus tepuk-tepuk dada atau selak baju saya, mintak upah sebab kena tinggal la tu. Tak boleh bawak berunding nak tunggu-tungu sekejap. Dia nak on the spot je. Hehehe.. jadi saya amalkan beberapa tips ni supaya saya tak stress dan si baby pon tak emosi.

1. Selesaikan semua kerja urgent di sekolah
2. Solat Zuhur / Asar siap-siap sebelum balik rumah
3. Makan atau alas perut sebelum balik rumah (perut yang lapar akan menjejaskan emosi)
4. Perbanyakkan berzikir dalam perjalanan balik rumah supaya lebih tenang
5. Beri salam dan senyuman yang manis kepada si manja
6. Peluk dan cium anak-anak yang lebih tua
7. Peluk dan cium baby
8. Menyusukan si baby
9. Bercerita tentang hari itu kepada baby menyusu

Kalau nak buat kerja rumah lepas tu, pastikan bayi dah puas menyusu. Boleh lah letakkan dia bermain sambil buat kerja di depan dia. Ha.. macam tu lah kalau anak saya. Dia menyusu pun bukan sebab lapar sangat, tapi sebab dia rasa rindu dengan pelukan dan bau kita lepas hampir seharian tak jumpa. It's all about bonding kan? Bila dah rasa puas, okey je dia main sendiri asalkan ada depan mata dia, cukup.

Anak nak berdukung je? Anak saya kadang-kadang macam tu jugak. Apa nak buat? Guna lah babywearing. saya guna soft carrier structured (SSC) bila masa anak saya nak berpegang je. So, kerja saya jalan, anak pun tak menangis. Insya Allah, ada je cara nak handle anak-anak. Jadi mak-mak
ni, lama-lama kita pun ada solution sendiri untuk setiap masalah. Jangan stress2 ye..Enjoy the moment bila anak masih kecil ni. Besok-besok dia dah besar, dah tinggal jauh, kita jugak yang akan rindu nak dukung dia.. hehehe...
hero emak yang heyyybaattt... 
Share:

PENGEDAR SHAKLEE TERHEBAT DI BAHAU

Haiii orang-orang Bahau yang cantik dan kacak belaka.. Anda sedang mencari produk kesihatan dan produk kecantikan yang sesuai untuk anda dan keluarga? Jom dapatkan produk kecantikan dan kesihatan anda daripada saya, pengedar sah Shaklee terbaekkk di Bahau.


Apa yang saya tawarkan?

Penghantaran terus ke pintu rumah anda atau bertemu janji di mana-mana kawasan yang sesuai di Bahau.
Tawaran menarik beserta harga boleh runding
Konsultasi percuma sebaik sahaja membuat bayaran.
Konsultasi sepanjang masa melalui aplikasi whatsapp.
Free gift untuk setiap set vitamin yang diorder.

Jangan gusar, jangan ragu. Saya sedia membantu apa juga masalah yang anda hadapi, Insya Allah. Kita berusaha dengan suplimen Shaklee, selebihnya serahkan kepada Allah. Simpan nombor telefon saya ni ye. 013-6014583. Boleh hubungi saya melalui perbualan telefon, SMS atau whatsapp.

Saya tak sabar untuk membantu anda. Ingat tau 013-6014583. Saya tunggu panggilan anda.. Assalamua'laikum..


Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

NAK PANJANGKAN RAMBUT DENGAN CEPAT? BACA INI..

Rasa rimas berambut panjang? Potonglah rambut. Tapi bila dah potong rambut, tak sabar pulak nak rambut panjang. Ada ke cara cepat untuk panjangkan rambut? Terdapat beberapa cara semulajadi yang boleh dilakukan bagi mempercepatkan proses pemanjangan rambut. Antaranya ;

UBAHSUAI DIET SEHARIAN
Apa sahaja yang kita makan akan mempengaruhi tubuh badan termasuklah proses memanjangkan rambut. Diet sihat yang merangkumi campuran protein dan nutrien boleh memperbaiki keadaan rambut. Pemakanan seimbang boleh memperkuatkan folikel rambut daripada menjadi rapuh dengan mudah.

JANGAN LAKUKAN SECARA BERLEBIHAN
Menurut Pakar Perubatan Kosmetik & Dermatologi, Dr. Gervaise Gerstner, jika ingin rambut yang sihat, sebaik-baiknya makan makanan yang mengandungi minyak omega-3 seperti ikan salmon ataupun kacang almond. Penting juga untuk menjaga berat badan idea. Ini kerana, cara hidup dan pemakanan yang melampau, di samping tekanan dan peningkatan hormon boleh mempengaruhi kesihatan rambut.

TATARIAS DENGAN BIJAK
Selain menjaga kesihatan melalui pemakanan dan gaya hidup, cara penggayaan rambut juga mempengaruhi kesihatan rambut. Seperti yang kita tahu, penggunaan haba seperti alat pengering rambut, alat melurus rambut dan sebagainya boleh merosakkan rambut. Oleh itu, hadkan penggunaan alatan sebegini dan jangan terlalu kerap penggunaannya. Selain itu, kita juga disarankan agar kurang
mendedahkan rambut kepada sinaran cahaya matahari kerana ia boleh membuatkan rambut menjadi kering.

VITAMIN DAN RAMUAN PERAPI
Phytantriol, arginin, minyak ikan dan biotin merupakan elemen yang membantu dalam pengeluaran enzim dan hormon. Elemen-elemen ini penting bagi membantu merangsang pertumbuhan rambut.

Omega Guard , ESP,  Vita-Lea, Collagen Powder pun boleh membantu memanjangkan rambut rupa-rupanya. Sebab apa? Perasan tak bahan-bahan yang saya boldkan di atas? Semua tu terdapat dalam produk Shaklee iaitu ESP, Collagen Powder, Omega Guard dan Vita-Lea,  Patut lah rambut anak saya cepat sangat panjangnya (anak makan Omega Guard) . Sama la jugak macam rambut saya.. Saya makan Collagen Powder & ESP ..Hehehehe..


Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

VITAMIN C TERHANGAT DI PASARAN


Sustained Release? Pembebasan berterusan? Maksudnya? Untuk pengetahuan semua, setiap tablet Vitamin C mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah termasuk  kulitnya (500mg) dan pembebasan 1.5 vitamin Cbuah tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam. Ujian klinikal telah membuktikan  vitamin C di dalam 2 tablet vitamin Shaklee(di dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam. Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavoid (25% dari bioflavoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai  Vita C Plus. Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C di dalam tubuh kita, melegakan inflamasi,  menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

KELEBIHAN SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS
merangsang pembentukan kolagen
menghalang otot menjadi lembik
memperbaiki simptom pendarahan (gusi berdarah, lebam di kulit, kulit kering, ruam dll)
mempertingkatkan sistem imun
membina sel darah merah yang sihat
membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman
mengurangkan alergi hidung dan kulit
mengurangkan flu dan selsema
meningkatkan interferon semulajadi tubuh
merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan kanser
membuang kimia berbahaya dari tubuh
menghapuskan radikal bebas
mencantikkan kulit
mencerahkan kulit
melambatkan penuaan
menyekat pembentukan pigmen
memperbaiki insomnia dan stress
mengurangkan kolesterol dan tekanan darah
mengekalkan kapilari darah yang sihat
menghindarkan arteriosclerosis
menghalang pendarahan dalaman (hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi)

Cukup ke Vitamin C daripada buah?

Setiap hidangan buah-buahan membekalkan 45-60 mg vitamin C. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin C. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin C yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah itu ranum. Oleh yang demikian, buah yang tidak ranum  mengandungi kandungan vitamin C yang sedikit. Kandungan vitamin C pada buah akan berkurangan kepada separuh apabila dipetik  dan akan musnah apabila terdedah kepada kepanasan.

Vita C Plus Shaklee adalah vitamin C paling murah di pasaran tau. Sebabnya, satu botol Sustained Release Vita C Plus yang berharga tak sampai RM100 ni  mengandungi 180 biji tablet Vitamin C tau. Boleh tahan sehingga 6 bulan. Murah kan? Memang belian yang berbaloi lah berbanding Vitamin C lain yang berharga RM50 ke atas untuk penggunaan sebulan.

Harga murah, manfaat yang hebat, produk berkualiti sememangnya faktor untuk belian yang berbaloi. Apa tunggu lagi? Sila hubungi 013-6014583 untuk sebbarang soalan dan pesanan. Saya sedia membantu anda. Insya Allah.


Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my

Share:

Thursday, November 6, 2014

9 TIPS MENGAWAL MARAH

Adakah anda seorang yang panas baran? Adakah anda seorang yang sangat cepat marah sehingga
mengguris hati orang sekeliling? Adakah anda sedang berusaha untuk mengubah diri anda?


Berikut adalah tips mengawal kemarahan yang mungkin boleh membantu anda.

LUANGKAN WAKTU
Sebelum bertindak balas terhadap situasi yang membuatkan anda marah, sebaliknya diam sejenak. Tarik nafas dalam-dalam, kira sampai 10. Beredar seketika untuk menghindari  situasi yang tegang.

SETELAH TENANG BARU LUAHKAN
Setelah tenang dan boleh berfikir dengan jelas, baru ungkapkan rasa kesal anda dengan cara baik dan tidak berapi-api. Luah perkara yang mengganggu fikiran dengan jelas tanpa  menyakiti orang lain.

BERSENAM
Aktiviti fizikal mampu digunakan untuk mengendalikan emosi. Habiskan waktu untuk melakukan
aktiviti fizikal untuk mengalihkan perhatian daripada kemarahan. Aktiviti fizikal mengeluarkan hormon gembira.

BERFIKIR SEBELUM BERCAKAP
Sebelum meluahkan segala kemarahan anda, berfikirlah dengan waras agar tidak menyakiti orang lain.

CARI PENYELESAIAN
Jangan terlalu fokus kepada perkara yang membuatkan anda marah. Sebaliknya fokus kepada  penyelesaiannya.Kemarahan tidak akan menyelesaikan masalah, bahkan menambahkan masalah lain.

JANGAN BERDENDAM
Maafkan mereka yang telah membuatkan anda marah. Jadikan kemarahan dan kesalahan orang
lain sebagai pengajaran.

BERJENAKA
Gunakan humor dan jenaka unutk membuatkan suasana lebih ringan. Jangan gunakan humor yang sarkastik kerana akan menyinggung orang lain dan membuatkan masalah semakin rumit.

BERTENANG DAN RELAKS
Lakukan latihan untuk menarik nafas dalam-dalam, membayangkan sesuatu dan meluahkan kata-kata
yang boleh membuat rasa tenang. Anda juga boleh mendengar muzik, menulis jurnal atau melakukan yoga. bagi yang beragama Islam, doa di bawah boleh membantu anda kembali tenang, Insya Allah.


TAHU BILA HARUS MEMINTA BANTUAN
Jika masalah mengendalikan amarah menjadi semakin parah dan anda tidak sanggup melakukannya,
segeralah cari bantuan orang lain. Ini boleh mencegah daripada melakukan perkara lebih buruk dan
menyakiti orang yang anda sayangi.

sumber daripada mode MEGA UTUSAN MALAYSIA

Kemarahan hanya akan menjadikan orang yang kita sayang semakin menjauh. Hargailah orang sekeliling kita sebelum kitakehilangan mereka. Ubah diri ke arah kebaikan. Pesanan ini untuk diri saya dan anda juga.

PS : Jangan marah-marah, nanti cepat tua.. ^____^

Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

SEBAB IBU HAMIL PERLU MAKANAN TAMBAHAN

Pemakanan sewaktu hamil perlu dititikberatkan bagi memastikan ibu dan kandungan sihat dan selamat. Walaupun diet sihat dan seimbang adalah cara yang terbaik mendapatkan nutrien penting semasa hamil, gaya hidup moden yang sibuk mungkin menyebabkan ibu-ibu gagal memperolehnya.


Maka diet tambahan yang mengandungi vitamin dan susu yang diperkuatkan sangat penting. Pengambilannya setiap hari sama ada sebelum dan semasa hamil memastikan anda mendapat cukup nutrien. Berikut adalah jenis-jenismakanan tambahan yang dimaksudkan;

Vitamin pra kehamilan
Doktor mungkin mengesyorkan pengambilan vitamin tambahan untuk memastikan diet anda tidak kekurangan mineral.

Asid folik
Salah satu vitamin tambahan yang amat penting. Merupakan sejenis vitamin B larut air, ia perlu diambil 3 bulan sebelum hamil sehingga 12 minggu kehamilan bagi mencegah spina bifida iaitu kelemahan tiub saraf yang biasa berlaku di manan bahagian bawah saraf tunjang gagal mengecut menyebabkan lumpuh dan hilang upaya kekal. Ibu dinasihatkan mengambil sekurang-kurangnya 400mg asid folik semasa pra hamil. Ini boleh mengurangkan risiko spina bifida sehingga 70% .
Bagaimanapun wanita yang mempunyai sejarah melahirkan bayi dengan kelemahan tiub saraf, sawan dan diabetes memerlukan dos yang lebih tinggi sehingga 4mg.
(B COMPLEX SHAKLEE mengandungi asid folik)

Kalsium
Kalsium penting untuk fungsi sistem peredaran, otot dan saraf. Selain itu, ia membantu membina tulang dan gigi yang kuat semasa tumbesaran janin. Anda disyorkan mengambil sekurang-kurangnya 1000mg kalsium sehari semasa merancang kehamilan. Anda boleh mendapatkan kalsium daripada produk tenusu seperti susu, dadih dan keju. Jika tidak mengambil makanan tenusu atau alah kepada laktosa, dapatkan kalsium daripada sumber-sumber lain seperti tauhu, roti diperkaya dengan kalsium atau bijirin sarapan, sardin dan ikan salmon.
(Dapatkan sumber kalsium anda daripada susu dan OSTEMATRIX SHAKLEE)

Zat besi
Merupakan unsur penting dalam pembentukan hemoglobin dan peredaran oksigen. Simpanan zat besi boleh menurun semasa hamil kerana dikongsi dengan janin. Jadi, anda perlu memantau paras zat besi sentiasa mencukupi bagi mengelakkan anemia selain memastikan bayi turut mendapat cukup zat besi. Kekurangan zat besi boleh dikaitkan dengan bayi yang kurang berat badan dan meningkatkan risiko pendarahan semasa bersalin.
(VITA-LEA SHAKLEE membantu membekalkan zat besi sepanjang kehamilan)

Karbohidrat
Ia menyerap melalui uri sebagai glukosa dan penting untuk pengeluaran tenaga.

Lemak
Asid lemak menyerap melalui uri untuk memberi tenaga kepada badan. Asid lemak merupakan komponen struktur bagi semua tisu dan dianggap pembina semua jenis sel. LA dan ALA adalah perintis pembinaan AA dan DHA. Ia amat penting untuk pembentukan otak, retina dan lain--lain tisu saraf.

Protein
Protein dibawa melalui uri sebagai asid amino dan merupakan komponen struktur dan fungsi utama semua sel dalam badan. Ia penting untuk pertumbuhan dan perkembangan.
(Sumber Protein juga boleh didapati daripada ESP SHAKLEE)

Vitamin A
Vitamin ini penting untuk perekembangan mata, tulang, kulit dan paru-paru bayi. Bagaimanapun, dos Vitamin A berlebihan boleh dikaitkan dengan kecacatan bayi. Produk-produk rawatan jerawat mungkin mengandungi dos vitamin A yang tinggi. Jadi, anda perlu mendapatkan nasihat doktor sebelum menggunakannya.
(Gunakan produk yang selamat seperti NUTRIWHITE & ENFUSELLE SHAKLEE)

Vitamin C
Ia meningkatkan penyerapan zat besi dalam usus untuk memperkuatkan daya ketahanan badan. Jadi anda perlu mengambil cukup vitamin C setiap hari. Ia mudah didapati dalam kebanyakan buah-buahan tempatan.
(Sustained Release VITA C PLUS mampu membekalkan vitamin C yang badan perlukan)

Magnesium
Selain penting dalam pembentukan gigi dan tulang, magnesium mustahak untuk sistem enzim dan penguncupan otot.

Jangan abaikan pengambilan vitamin tambahan ni kerana ia boleh membantu anda pulih cepat dan janin membesar dengan sihat. Pengambilan vitamin tidak menjadikan bayi yang dilahirkan bersaiz besar seperti yang diperkatakan oleh orang. Saiz bayi yang besar mungkin disebabkan oleh genetik atau pemakanan ketika hamil. Berat lahir yang normal adalah diantara 2.5 kg sehingga 4.0 kg.

Pengalaman saya hamil anak kedua dengan consume vitamin kehamilan daripada Shaklee juga mengujakan. Walaupun mabuk teruk di awal kehamilan seperti ketika mengandungkan kembar, tapi saya dapati saya lebih sihat dan bertenaga berbanding kehamilan pertama. Bacaan hemoglobin juga semakin baik setiap kali rutin check up bulanan. Baby yang saya lahirkan pun beratnya 2.72 kg
je. Tak lah besar pun walaupun consume vitamin kehamilan kan?

Mari lalui kehamilan dengan cergas dan ceria sepanjang 9 bulan 10 hari ini. Ibu-ibu pasti lebih sihat dan bersemangat sekiranya sentiasa positif dan menjaga kesihatan dengan baik.

KLIK SINI UNTUK MEMESAN SET HAMIL ANDA

SMS/WHATSAPP : 013-6014583 untuk konsultasi & pesanan. Saya sedia memberikan servis yang terbaik untuk anda.
Share:

28 KEISTIMEWAAN OMEGA GUARD YANG ANDA PERLU TAHU

Shaklee Omega Guard diekstrak dari ikan laut air sejuk iaitu sardin, mackerel, herring dan anchovies di perairan negara Jepun. Ia bukan dari minyak hati ikan yang biasanya terdapat dalam produk omega di pasaran. Omega Guard Shaklee menggunakan minyak ikan dimana ianya 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan.Berbanding produk omega di pasaran, Omega  Guard merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spektrum penu 7 jenis asid lemak Omega-3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi

Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard.Ia dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan  paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB (POLYCHLORINATED BIPHENYL- merupakan bahan kimia industri yang sangat toksik)

Antara manfaat Omega Guard yang perlu kita ketahui ialah
mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan PMS,
menjadikan kulit licin dan kemerah-merahan (pinkish)
mencegah penyakit saluran darah & strok
menormalkan tekanan darah tingi
melincirkan saluran darah & peredaran darah
merendahkan kolesterol
menghindari pembekuan darah dalam badan
mengawal masalah obesiti
mencegah arteriosclerosis
membantu mengurangkan risiko penyakit jantung
membantu tumbesaran & perkembangan otak janin
membantu perkembangan memori
meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran
mencegah penyakit Alzheimer
memelihara penglihatan dan pendengaran
mencegah migrain
mengawal sistem imun
memperbaiki alahan kulit, psoriasis, bronkitis, lelah, hepatitis, SLE dan penyakit buah pinggang
mencegah kanser
merangsang kesihatan hati selepas pembedahan
membantu pankreas pesakit kanser berfungsi lebih efektif
memelihara fungsi-fungsi sendi
mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan
mencegah arthritis
memelihara fungsi sendi
mencegah serangan gout
menstabilkan emosi
membantu perkembangan kesihatan mental (kemurungan, tekanan,insomnia, autisme, hiperaktif, schizophrenia)

Banyak kan manfaat Omega Guard ni? Saya sendiri memberikan Omega Guard kepada anak-anak saya ketika mereka demam, batuk atau selsema. Memang cepat sembuh. Omega Guard juga saya berikan kepada mereka 2-3 kali seminggu untuk merangsang memori mereka, Alhamdulillah, mereka semakin bijak dari hari ke hari.

Omega Guard juga saya berikan kepada ayah saya yang mempunyai masalah asma. Alhamdulillah, syukur jugak sebab dah lama ayah saya tak ke wad kecemasan akibat serangan asma. Sejak konsisten makan Omega Guard, memang jarang sangat la ayah saya lelah2 dan tercungap-cungap macam dulu.

Bulan November ni jugak Shaklee menawarkan promosi Omega Guard tau.
Dua set promosi pulak tu;
              ✔Promosi Omega Guard : Beli 6 Percuma 1 + Keahlian Percuma

                   ✔Promosi Omega Guard : Beli 2 dengan diskaun 5%

Memang jauh lebih murah dan berbaloi. Jadi jangan lepaskan peluang yang jarang-jarang datang ni. Cepat sms/whatsapp 013-6014583 untuk info lanjut ye..

Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

Wednesday, November 5, 2014

FOLLOW KAMI DI INSTAGRAM

Hai pembaca yang budiman.. Kepada u ols yang sangat suka berinstagram, jangan lupa follow kami di Instagram ye.. Klik sini http://instagram.com/kodai_vitamin_omak_den dan klik follow ye..


Boleh search juga ig kami kodai_vitamin_omak_den. Nantikan juga pengumuman kami dari semasa ke semasa. Kami akan anjurkan satu contest Follow, Like & Share.. Ada hadiah menarik menanti anda tau..

Stay tuned tauuu... Love u ols... 
Share:

HELLO COKLAT!!



Kanak-kanak memang sukakan coklat. Tapi ramai yang enggan membenarkan anak-anak makan coklat kerana bimbangkan kesan negatif yang timbul jika memberi anak makan coklat. Kita berpendapat, coklat bukan sahaja makanan yang tidak berkhasiat tetapi juga boleh mengundang pelbagai jenis penyakit seperti kerosakan gigi, obesiti dan penyakit jantung.

Tahukah kita bahawa sebenarnya coklat merupakan makanan yang seimbang dan berkhasiat kerana mengandungi nutrien-nutrien yang diperlukan tubuh. Di dalam coklat terkandung 15% lemak, 6% protein, 17% karbohidrat, 15% tenaga, vitamin dan mineral. Coklat juga mempunyai nilai tenaga yang tinggi dalam bentuk mudah dan padat.

Coklat juga mengandungi anti-oksida yang dikenali sebagai flavoid. Anti oksida ini membantu melindungi tubuh daripada proses penuaan cepat yang disebabkan oleh radikal bebas seperti asap rokok. Flavoid juga dapat melegakan tekanan darah tinggi dan menstabilkan hormon.

Phenylethylamine yang ada dalam coklat pula dapat mententeramkan emosi dan jiwa terutama ketika dilanda kemurungan dan kerisauan. Sementara itu, karbohidrat yang terkandung di dalam coklat berupaya meningkatkan paras serotonin dalam otak yang dapat memberikan ketenangan dan kegembiraan.

Secara perbandingan, sekeping coklat susu mengandungi lebih kandungan protein berbanding dengan sebiji pisang, sebatang lobak merah, sebiji oren, sebiji epal atau sejumlah kismis dengan berat yang sama.

Antara kelebihan coklat
membantu meningkatkan daya hafalan dan menguatkan memori
membantu memulihkan saraf yang letih
melambatkan proses penuaan
membantu meningkatkan kemampuan mengatasi tekanan
membantu menajamkan mata dan minda
mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

BACA DI SINI UNTUK INFO LAIN TENTANG COKLAT

Apa pun yang kita makan secara berlebihan adalah tidak baik untuk kesihatan. Jadi, makan lah coklat berpada-pada. Tetap pentingkan penjagaan gigi dan pilih coklat yang mempunyai kandungan gula yang rendah.

Eh..tiba-tiba teringin pulak nak makan coklat..Kbaiii... 

Puan Seri Azura
013-6014583
Share:

TANDA-TANDA BAYI ANDA LAPAR

Bagi ibu baru, mungkin tertanya-tanya macam mana nak tentukan sama ada bayi lapar susu, kan?
Yelah, kadang2 kita pun tak faham maksud tangisan bayi. Mungkin sebab lapar, lampin basah,
kembung perut atau sebab-sebab lain.

Sebenarnya, bagi memastikan bayi bersedia untuk menyusu, Ibu digalakkan untuk melihat tanda-tanda berikut;
membuka mulut dan mencari-cari payudara
menggerak-gerakkan bola mata sama ada dengan kelopak mata tertutup atau terbuka
membuat pergerakan atau bunyi menghisap, menjelirkan lidah, dan mengecap bibir
menghisap atau memamah jari, tangan, selimut atau kain, atau sebarang objek yang menyentuh bibirnya
mengerakkan kepalanya ke kiri dan ke kanan
bayi mengeluarkan bunyi rengekan yang perlahan (soft whimper sounds) atau mungkin menangis

Seeloknya, sebaik sahaja ibu mengesan tanda-tanda ini, teruskan menyusukan anak secara direct bagi menjimatkan masa. Sekiranya ibu sedang dalam tempoh menyesuaikan penggunaan susu botol kerana akan mula bekerja, boleh lah berikan susu perahan melalui botol susu.

Selamat menyusukan si manja. Enjoy the breastfeeding moment sebab bayi akan semakin membesar dan saat ini lah yang ibu akan rindukan satu hari nanti. 


Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

ADA APA DENGAN KOLAGEN?

Apa itu Kolagen ?

Kolagen adalah protein utama bagi tisu sokongan dalam badan manusia. Kewujudannya merangkumi 30% daripada keseluruhan protin di dalam badan.. Ia  menyokong sebahagian besar sel-sel yang memberikan struktur, kekuatan dan kekenyalan kulit dan tisu badan.

Kolagen disusun tiga rantai polipetida (monomer protein) yang terpilih membentuk rangkaian triple helix (pilihan ganda tiga). Segmen kecil dari tiap rantai mempunyai panjang asid amino sebanyak 1.000-an dan ini merupakan penemuan terpenting abad ini.

Kolagen terdapat pada,kornea, kanta mata. kulit, salur darah, keratin (rambut, kuku), tulang, tendon, rawan sendi,  dan gigi,hati,tulang sum-sum dan tisu dan organ seperti  buah pinggang,jantung serta sistem limfatik.

Terdapat  29 jenis kolagen namun 90% adalah dari jenis kolagen I, II, III dan 1V.

Kolagen I terdapat pada kulit, tendon, pembuluh darah, ligatur, organ, tulang (komponen utama tulang) dan gigi.

Kolagen II: tulang rawan (komponen utama tulang rawan) ,mata

Kolagen III: reticulate (komponen utama retikuler serat). Rangkaian ini bertindak sebagai penyokong dalam tisu lembut seperti hati,jantung, tulang sumsum,arteri,kulit,usus,rahim

Kolagen IV: membentuk asas kepada sel membran dasar (serat yang melapisi permukaan rongga dan organ seperti buah pinggang ) kanta mata, atau endothelium yang melapisi permukaan interior pembuluh darah.

Kolagen V: permukaan sel, rambut dan uri.


FUNGSI KOLAGEN

Menghasilkan asid amino  penting seperti :
lysin,prolin dan glysin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tisu penyokong, dan untuk mengawal fungsi sel.
hydroxyprolin-memberi kekuatan dan keanjalan pada tisu penyokong dan     tulang glisin -melembapan kulit.
alanin, prolin  dan asparagin -menstabilkan struktur,melembap, menegang dan menganjalkan  kulit   lantas mengekalkan kulit cantik serta menghalang penuaan.
arginin

  • memudahkan  tidur nyenyak, menghasilkan pola tidur.
  • mengawal metabolisme tubuh dengan mencerna secara enzimatik.
  • melindungi tulang rawan pada sendi daripada enzim dan kerosakan oksidatif .
  • menegang,menganjal dan melembapkan kulit.
  • menampung air dalam tubuh.
  • meningkatkan penyerapan kalsium.
  • menguatkan salurdah dan melancarkan pengaliran darah di bawah lapisan kulit
  • meningkatkan isyarat induksi
  • menghasilkan kualiti rambut dan kuku yang baik


KESAN KOLAGEN KE ATAS BADAN

memelihara ketegangan dan keanjalan kulit
memelihara kelembapan kulit
menyokong baikpulih tisu dari kecederaan otot dan tulang
menguatkan otot dan tulang
membantu hati dalam proses detoksifikasi(buang toksin)
memelihara  kelenturan sendi
mengurangkan keradangan(inflammation)
memberi tenaga
membantu pola tidur
memulihkan penyakit saraf dengan membina semula lapisan protin pada saraf

KESAN KEKURANGAN KOLAGEN DALAM BADAN

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebih kurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.

Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.


TANDA TANDA PENUAAN

kulit kusam
tak bermaya
tiada seri
kulit kedut dan mula kendur
pigmentasi kulit
cepat letih dan lesu
sakit badan dan sendi
mudah lupa
kurang penglihatan

KOLAGEN YANG DIAMBIL SEBAGAI SUPLEMEN MAKANAN

Kolagen ikan dihidrolisis adalah yang terulung
Ia dianggap satu penyelesaian yang mudah, selamat dan ideal bagi membantu merangsang pertumbuhan kolagen dalam kulit
Kolagen hidrolisis adalah suplemen pelbagai fungsi yang berpotensi untuk meningkatkan pengurangan pelbagai penyakit dan mengatasi masalah fizikal Ia adalah dari jenis kolagen1.
Berat molikul rendah daripada 1000 adalah  lebih mudah dicerna dan cepat diserap ke dalam usus berbanding dengan kolagen kompleks dari kambing,lembu atau babi seberat 400 000.
Menyediakan  predigested collagen  telah dicernakan dahulu dan cepat diserap.
Kolagen ikan  dapat mempertahankan bentuk struktur asalnya iaitu rangkaian `Triple Helix', struktur bentuk yang sama terdapat pada kolagen manusia. Ini merupakan penemuan terpenting abad ini .
Memperbaiki konsentrasi hydrooxyproline (HyPro).
Menyediakan asid amino yang penting yang sering tiada dalam pemakanan.Ia mengandungi 20 asid amino, termasuk 8 daripada 9 asid amino essential (tidak ada tryptophan).
Memberikan nisbah asid amino yang diperlukan untuk  pembentukan kolagen dalam badan.Menyediakan asid amino bebas dan peptida.
Menyediakan prolin yang secara khusus diperlukan oleh tubuh untuk membina struktur tissue, dan untuk mengekalkan fungsi sel..
Mengandungi arginin yang membantu tidur dan meningkatkan prestasi bersukan
Mengandungi asid amino yang menggalakkan tubuh untuk meningkatkan pembentukan otot.Lebih banyak otot tanpa lemak meningkatkan kadar metabolisme .Ini mencepatkan kadar pembakaran lemak .
Lemak yang terbakar daripada peningkatan otot tanpa lemak  diubah menjadi tenaga. Akibatnya, ramai orang merasai peningkatan tenaga sepanjang hari kerana tubuh mereka dengan cepat menggunakan lemak sebagai sumber tenaga.
Mengandungi glucosamin dan asid hailuronik semulajadi yang menyokong baikpulih tissue penyokong terutamanya pada sendi.
Menyediakan penampungan air badan dan mengoptimakan penghidratan. Kesannya meleBmbapkan dan meningkatkan kekenyalan serta ketegangan kulit.
Merupakan bahan yang baik untuk pemakanan ahli sukan.Ini penting bagi olahragawan untuk memulihkan kadar protein selepas latihan.
Mempercepatkan process pemulihan kecederaaan
Meningkatkan kewaspadaan mental, kejernihan mental, konsentrasi.
Ia boleh membentuk dan menegangkan badan.
Peningkatan tahap tenaga sesuai untuk pelan penurunan berat badan.
Memelihara dan menguatkan rambut dan kuku.
Ia membantu menegang kulit dalam  melambatkan penuaan. Ia memberikan keseimbangan nitrogen positif yang penting dalam menyokong nutrisi bagi generasi usia seperti hilangnya kolagen dan kerosakan tulang rawan
Hati manusia juga memproses kolagen hidrolisis sebagai karbohidrat kompleks, yang mengimbangi gula dalam darah dan meningkatkan tahap tenaga.
Kajian klinikal awal menunjukkan pengambilan kolagen ikan pada sukatan yang betul selama 66 hari mampu memperbaiki penuaan kulit sebanyak 80%.

Tingkatkan kolagen dalam badan anda dengan Collagen Powder Shaklee & Sustained Release Vita C Plus. Anda pasti teruja melihat apa yang produk ini akan buat kepada kulit anda.


Puan Seri Azura
013-6014583
mysuperhealth@yahoo.com.my
Share:

Saya Azura

Bonjour & Welcome

Saya ibu kepada 3 orang putera dan seorang puteri. Menyertai Shaklee sejak tahun 2013 dan berada dalam rank Supervisor. Saya bersedia memberikan perkhidmatan terbaik untuk anda..

Follow Azura

Paling diminati

Google+ Followers