Wednesday, September 13, 2017

CARA TERBAIK ATASI MASALAH RAMBUT GUGUR

Masalah rambut gugur memang biasa berlaku kepada wanita terutamanya kaum mak-mak ni. Betul tak? Orang kata, rambut gugur sebab baby start menyembur air liur. Hihihi. Tak tau lah sejauh mana kebenarannya. Hari ini kak Z nak kongsikan sedikit punca-punca rambut gugur dan cara terbaik bagi mengatasi masalah rambut gugur.

PUNCA RAMBUT GUGUR & CARA TERBAIK MENGATASINYA
  • TEKANAN
Tekanan atau stress boleh memberi kesan kepada badan kita. Tekanan bukan je boleh menggangu cara tidur dan selera makan, malah boleh juga menggangu kesimbangan hormon dan menyebabkan keguguran rambut. Rambut gugur, lagi lah bertambah-tambah stress kan? Jadi, buat sesuatu untuk menghilangkan stress. Mandi air panas, berehat atau terapi rohani dan jasmani. Dengan terurusnya stress, maka lebih mudah rambut kembali sihat.
NOTA : Ambil sebiji B COMPLEX bagi mengurangkan rasa tekanan. 
  • MENDANDAN RAMBUT SECARA BERLEBIHAN
Ada yang suka mendandan rambut dengan cara ikat rambut ketat-ketat? Awas! Akan beralku satu situasi di mana ketegangan berlaku pada bahagian rambut. Rambut akan mudah gugur menjadi nipis secara perlahan-lahan. Jadi anda patut mula membiarkan rambut lepas atau berhenti mengikat secara ketat. Rambut akan pulih dengan sendiri. Kurangkan juga melakukan dandanan rambut menggunakan hair dryer, straightener atau perm.

  • PEMAKANAN
Rambut diperbuat daripada protein. Jadi ia memerlukan banyak protein untuk lebih sihat dan perlu ditambah dengan Omega 3, Vitamin A, D dan E serta zink. Ikan, sayur-sayuran, telur, kacang, dan daging tanpa lemak seperti ayam adalah perkara yang hebat untuk diambil sebagai permulaan. Jika anda mula memberikan perhatian terhadap cara pemakanan, mesti masalah rambut gugur dapat diatasi.
NOTA : Ambil ESP, OMEGA GUARD dan VITA E COMPLEX setiap hari sebagai suplimen untuk rambut anda.

  • ANEMIA
Kekeurangan zat besi boleh berkembang menjadi anemia dan membolehkan rambut lebih keras. Ini memang biasa berlaku kepada wanita disebabkan kita kehilangan banyak zat besi setiap bulan (datang haid). Ia juga boleh berlaku kepada golongan yang tidak mengambil keperluan zat besi yang secukupnya. Sekarang dah boleh mula makan daging merah, sayur-sayuran hijau, kekacang dan bijirin yang kaya zat besi. Boleh juga mempertimbangkan suplimen zat besi seperti VITA LEA Shaklee sebagai tambahan.

  • BARU MELAHIRKAN ANAK
Keguguran rambut selepas bersalin merupakan salah satu proses normal dan tidak perlu risau. Semua hormon yang memberikan kita seri ketika hamil mula seimbang kembali apabila baby dilahirkan. Jadi, relax lah. Masalah rambut gugur akan kembali normal dan pulih secara beransur.

Masalah rambut gugur dapat diatasi dengan cara-cara yang kak Z sebutkan tadi. Boleh cuba ye. Kalau ada petua lain pun boleh share di ruang komen.

Sekiranya masalah rambut anda terlalu teruk, mungkin sudah tiba masanya untuk berjumpa pakar.  Jangan lupa jaga pemakanan anda juga. Sama juga dengan pemilihan shampoo. 

Jangan sampai masalah lain pula timbul sebab rambut anda yang bersepah-sepah dan memenuhi ruang rumah. 

Untuk suplimen Shaklee, sekali kali kak Z syorkan ESP, OMEGA GUARD, VITA E COMPLEX, VITA LEA dan B COMPLEX sebagai alternatif untuk mengatasi masalah rambut gugur.
  • ESP - sebagai sumber protein untuk menguatkan lagi rambut
  • OMEGA GUARD - menyuburkan folikel rambut dan membantu pertumbuhan semula rambut
  • VITA E COMPLEX - meningkatkan peredaran darah seterusnya menggalakkan pertumbuhan rambut secara sihat
  • VITA LEA - sumber zat besi bagi menampung kehilangan zat besi yang boleh menyebabkan kulit rambut rosak
  • B COMPLEX - membantu mengatasi tekanan yang menyebabkan keguguran rambut
WHATSAPP 0136014583 untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.
WHATSAPP 0136014583 untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.
WHATSAPP 0136014583 untuk sebarang pertanyaan atau pesanan.

 
 
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Azura

Bonjour & Welcome

Saya ibu kepada 3 orang putera dan seorang puteri. Menyertai Shaklee sejak tahun 2013 dan berada dalam rank Supervisor. Saya bersedia memberikan perkhidmatan terbaik untuk anda..

Follow Azura

Paling diminati

Google+ Followers