Saturday, March 1, 2014

Tips Mengatasi Anak Sembelit atau cirit-birit




Anak anda ada masalah sembelit atau cirit-birit? Hari ni saya nak share sikit beberapa tips mengatasi anak sembelit dan cirit birit untuk kanak-kanak setahun ke atas. Tips ni memang saya praktikkan kepada si kembar. Alhamdulillah, membantu jugak selain amalkan ambil Mealshakes..

Tips atasi anak sembelit

1. Ketika anak sembelit, sebaiknya jauhkan makanan2 ni iaitu BRAT ; banana, rice, apple sauce & toast.. 
-Kenapa pisang tak boleh? Untuk orang dewasa, yes membantu tapi bagi kanak-kanak yang tak sesuai sebab pisang boleh mengeraskan lagi najis..
-Beras (nasi/bubur) juga tak sesuai ketika sembelit. Gantikan dengan sumber karbohidrat yang lain, contohnya spagetti, pasta, oat dan lain2..
-sos epal atau unsur epal  juga tak sesuai diberi ketika kanak-kanak sembelit
-toast atau roti bakar 
Makanan-makanan di atas boleh menjadikan sembelit semakin teruk

2. Beri anak makan buah-buahan yang bermula dengan huruf P (in english), contohnya ; papaya, plum, prun, pear, pineapple, peach dll
(note : Also, FRUITS EATEN WITH THE PEEL ON WILL MAKE YOU POOP! Peaches, pears, plums, grapes, blueberries, raisins, berries, cherries, cranberry, dates, prunes, figs, etc)

3. Amalkan beri anak minum air masak setiap hari. 

4. Untuk sukatan susu, kalau sembelit, pekatkan susu anak. Bukan macam orang dewasa tau. 

5. Cuba sapukan baby oil pada sekeliling lubang dubur anak supaya senang untuk dia  buang air besar


Tips Atasi Anak Cirit-Birit

1. Kalau cirit birit, elakkan makan buah-buahan P yang saya sebutkan tadi

2. Beri anak BRAT

3. Amalkan beri anak minum air masak setiap hari

4. Untuk sukatan susu, cairkan susu anak

TIPS UNTUK MUDAH INGAT ;
Sembelit, ambik P fruit, pekat susu
CiritBirit, ambik BRAT, cair susu

Setakat tu je lah tips nak share.. Semoga memberi manfaat kepada semua.. Salam sayang untuk semua.. :-)

Superummi Zura,
013-6014583
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Azura

Bonjour & Welcome

Saya ibu kepada 3 orang putera dan seorang puteri. Menyertai Shaklee sejak tahun 2013 dan berada dalam rank Supervisor. Saya bersedia memberikan perkhidmatan terbaik untuk anda..

Follow Azura

Paling diminati

Google+ Followers