Friday, August 18, 2017

CARA NAIKKAN BACAAN PLATLET KETIKA DEMAM DENGGI

Demam denggi adalah sejenis penyakit jangkitan virus yang merebak melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti yang telah dijangkiti.

Terdapat empat (4) jenis virus yang boleh menyebabkan demam denggi (DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4).

Jangkitan oleh salah satu jenis virus akan memberikan imuniti terhadap virus jenis itu sahaja, jika individu tinggal di kawasan jangkitan denggi, mereka boleh di jangkiti lebih dari sekali seumur hidupnya.

GEJALA

-Kebiasaannya demam akan terjadi pada hari ke tiga (3) hingga ke empat belas (14) selepas digigit oleh nyamuk yang dijangkiti, kebiasaannya di antara 4 hingga 7 hari.

-Selalunya ia akan bermula dengan demam kuat yang mengejut, sakit kepala yang teruk/kuat, sakit pada bahagian belakang mata serta otot-otot dan sendi-sendi.

-Ruam merah di kulit juga boleh terjadi.

-Demam ini boleh mencapai suhu 40 – 41 C, dan selalunya akan berlarutan selama 2 hingga 7 hari. Ia juga boleh menyebabkan serangan sawan dikalangan kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.

-Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot dan sendi-sendi.

PENCEGAHAN

Pada masa sekarang tiada vaksin untuk mengubati demam denggi. Walau bagaimanapun usaha-usaha sedang dijalankan untuk menghasilkan vaksin tersebut.

✔Elakkan gigitan nyamuk dengan:
-Gunakan ubat nyamuk.Gunakan kelambu semasa tidur. Gunakan ‘repellent’ jika perlu.

✔Elakkan aktiviti semasa nyamuk aktif menggigit (5.30 pagi-8.00 pagi dan 5.30 petang-8.00 malam).Pakai pakaian berlengan panjang dan seluar panjang apabila keluar daripada rumah.Pasang jaring halus (mosquito mesh) di tingkap dan pintu.

✔Menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk:
-Menghapuskan tempat pembiakan nyamuk di sekeliling rumah.
-Musnahkan semua bekas yang boleh menakung air hujan atau lebihan air, terutamanya di besen, tayar lama, bekas bunga, bekas plastik dan tong.
-Jika tidak boleh dimusnahkan, letakkan bahan pembunuh jentik-jentik di bekas tersebut.Kerap tukar air di bekas minuman haiwan peliharaan.

Jika anak anda disyaki mengalami sakit denggi dan dipantau sebagai pesakit luar (tidak dimasukkan ke wad), bawa anak anda segera ke hospital/klinik jika:

-Muntah berlarutan/berpanjangan.
-Sakit perut. Kurang bermaya/sawan.
-Sesak nafas. Pucat/sejuk pada tangan dan kaki.
-Pendarahan: daripada gusi/hidung, muntah darah, najis berdarah dan tanda-tanda merah pada kulit.

sumber : https://buff.ly/2vOObSV

Suplimen cadangan untuk menaikkan bacaan platlet darah untuk pesakit demam denggi ialah Nutriferon. Ini Kak Z share satu testimoni Nutriferon-demam denggi. Semoga memberi maanfaat dan dapat membantu meningkatkan ketahanan badan.

#gempakbintang
#fantastic4
Share:

0 comments:

Post a Comment

Saya Azura

Bonjour & Welcome

Saya ibu kepada 3 orang putera dan seorang puteri. Menyertai Shaklee sejak tahun 2013 dan berada dalam rank Supervisor. Saya bersedia memberikan perkhidmatan terbaik untuk anda..

Follow Azura

Paling diminati